Jak skladovat dřevo

Rozhodli jste se ušetřit za topení a začali jste topit dřevem? Poradíme vám, jak jej uskladnit a získat suché a nepoškozené palivo pro topnou sezónu. Inspirujte se také radou, jak postavit vlastní dřevník.

Jak skladovat dřevo

Proč dřevo

Jedná se o tradiční druh paliva, který se používá k vytápění již dlouhou dobu. Topení dřevem s sebou přináší velké množství výhod. Mezi nimi například obnovitelnost zdroje, ekologický způsob topení a v neposlední řadě výraznou úsporu za energie. Velkou výhodou je také možnost použít dřevo v krbech, kamnech, ale i v kotlích pro vytápění celé domácnosti.

Topení dřevem

Vyzkoušeli jste topení dřevem? Jen těžko jej budete vyměňovat za jinou možnost. Velmi brzy si zvyknete na příjemné a útulné prostředí, které ve svém domě získáte. Zapomeňte na topení plynem nebo elektřinou a sáhněte po léta ověřeném způsobu topení dřevem. Navíc, při správném spalování dřeva v moderních kamnech nebo krbech se emise škodlivých látek minimalizují, což znamená menší dopad na životní prostředí a zdraví lidí.

Výhody, které oceníte

  1. ÚsporaTopení dřevem je výrazně levnější než topení plynem nebo elektřinou.
  2. Obnovitelnost - Jedná se o obnovitelný zdroj energie, což znamená, že se dřevo může neustále obnovovat, pokud se pěstuje a sklízí správným způsobem.
  3. Ekologie - Při topení kvalitním dřevem se vylučuje méně emisí skleníkových plynů a jiných znečišťujících látek než při používání fosilních paliv.
  4. Atmosféra - Topení dřevem může vytvářet příjemnou atmosféru v domě, oheň navíc poskytuje příjemné osvětlení a romantických nádech.

Jak dřevo skladovat

Skladování dřeva je důležité hlavně z toho důvodu, aby zůstalo suché, nepoškozené a bylo kdykoliv připraveno k topení. Ještě před topnou sezónou připravte vhodné skladování a inspirujte se ověřenými tipy.

Najděte vhodné místo

Ideální prostor, kde můžete skladovat dřevo je venkovní prostor, a to s dostatečným větráním. Skvěle se hodí přístřešky, stany, ale také dřevníky nebo třeba odvětrané kůlny. Dřevo byste měli mít umístěné tak, aby bylo lehce přístupné, když chcete topit a zároveň myslete na jeho pohodlné skládání.

Výš od země

Nenechte dřevo jen tak ležet na zemi. Umístěte jej na zvednutou plochu, ať už se jedná o paletu nebo podlahu v kůlně. Zabráníte tím vlhnutí dřeva od přímého kontaktu se zemí.

Jak dřevo skládat

Přemýšleli jste nad tím, jak dřevo skládat chytře a efektivně? Nejen, že byste měli myslet na jednoduchou a bezpečnou manipulaci, ale také na dostatek prostoru pro větrání. Pokud máte v plánu skládat dřevo do stohu, vždy jej zakryjte plachtou a chraňte před vodou i sněhem.

Střecha vede

Nejvhodnější prostor pro skladování dřeva je však zastřešený. Vytvořte pro skladování dřeva přístřešek, a to klidně i ze dřeva. Střechu je možné vyrobit z plachty, případně zvolit jinou střešní krytinu.

Skladování dřeva pod přístřeškem

Myslete na čistotu

Udržujte okolí dřevníku čisté. Odstraňte z dřeva listí a nechte jej dostatečně proschnout. Pokud byste na dřevě nechali napadané nečistoty, mohly by hnít a způsobit nepříjemný kouř a zápach při zatápění.

Vlhkost dřeva

Už při koupi dřeva se zajímejte o to, zda se jedná o suché dřevo. Vlhkost můžete vyzkoušet i pomocí vlhkoměru. Výsledné měření by nemělo přesáhnout 20 %. Pokud se dřevo pohybuje nad touto hranici, nechte jej ještě vyschnout a na topení použijte opravdu dostatečně proschlé topivo.

Buďte připraveni

Víte, kdy je nejlepší doba pořídit si dřevo na proschnutí, postavit nový dřevník a věnovat se přípravě na topnou sezónu? Ideální je využít jaro, které vám zajistí dostatečný čas pro přípravu na podzimní a zimní sezónu.

Další možnosti skladování

Nemáte-li možnost skladovat dřevo v suché kůlně, pod přístřeškem nebo v dřevníku, využijte prostor garáže, případně sklepa. U těchto míst však musíte také zajistit dostatečné odvětrání. 

Je důležité, aby mělo dřevo dostatek prostoru na cirkulaci vzduchu a aby nebylo skladováno příliš blízko hořlavých materiálů. Ptáte se proč skladovat dřevo v suchém a větraném prostředí? Vyhnete se tak vlhkosti, ale i plísni. Tyto dva jevy by mohly způsobit nepříjemnou hnilobu dřeva. 

Povrch, kde dřevo skladovat

Vyhněte se skladování na vlhké zemi, vždy vyberte suchý a hlavně také rovný povrch, ať už se jedná o paletu, kovový stojan na dřevo nebo betonovou podlahu. Palivové dřevo můžete skládat i na plachtu, počítejte však s tím, že ve venkovních prostorách hrozí zadržování dešťové vody v plachtě.

Palivové dřevo RVF

Dbejte na bezpečnost

Pozor si dejte na skládání dřeva tak, aby neohrozil jeho pád. Dbejte na zvýšenou bezpečnost, a to nejen majetku, ale také lidí.

Ukládání dřeva pod přístřešek

Lidé se často ptají

Jak dlouho skladovat dřevo?

Skladování dřeva není nijak časově omezené. V tomto případě se dá jednoduše říct, že dřevo můžete skladovat i několik let, a to do doby, než jej zpracujete topením v krbu.

Jak správně srovnat dřevo?

Pokud si koupíte neštípané dřevo, je dobré jej podložit paletou a poskládat do tzv. hráně. Palivové štípané dřevo můžete skládat bez problémů do jedné řady, podél domu, případně jej naskládat pohodlně do dřevníku.

Skladování dřeva v zimě?

V zimě dbejte hlavně na to, aby dřevo neleželo na vlhké a studené zemi. Do dřevníku můžete na zem umístit palety. Je dobré, když může dřevo schnout i zespodu.

Postavit si můžete i vlastní dřevník, který je možné postupem času rozšiřovat. Bude se skvěle hodit do zahrady, ale oceníte jej i přímo u domu.

K jeho výrobě potřebujete:

  • 3 klasické dřevěné palety
  • vruty, případně hřebíky
  • desky na střechu
  • střešní krytinu (například asfaltové pásy)

Nejdříve si naplánujte umístění dřevníku. Na toto místo postavte jednu paletu. Ideálně ji podložte cihlami, případně ji pokládejte přímo na betonový základ, ať už se jedná o betonovou dlažbu nebo pochozí chodníček okolo domu.

Další dvě palety budou sloužit jako boční stěny dřevníku. Spojte palety pomocí vrutů nebo hřebíků. Následně umístěte na horní část palet dřevěné desky, které budou sloužit jako střecha. Pokud je podložíte dřevěnými hranoly vytvoříte mírný sklon střechy, což oceníte hlavně při opakovaném a silném dešti. Následně tyto desky potáhněte asfaltovými pásy, které jednoduše upevníte ke dřevu pomocí hřebíků.

Tento rychlý a funkční dřevník můžete využít po celý rok a naplnit jej pohodlně měkkým, ale i tvrdým dřevem. Buďte na topnou sezónu připraveni s předstihem.

Proč koupit už naštípané dřevo

Skvělou variantou, jak ušetřit svůj čas i energii je koupě již naštípaného dřeva, a to v optimální délce 33 cm. Toto dřevo je možné objednat pečlivě narovnané do bedny. Zároveň je možné tuto bednu použít přímo jako vlastní dřevník. Nemusíte tak pracně dřevo přerovnávat. Využijte možnost nechat si takto připravené dřevo doručit až přímo k vašim dveřím a dokonce můžete využít přepravu po vašem pozemku, a to pomocí terénního manipulátoru. 

Další možná alternativa

Pokud se chcete vyhnout zdlouhavému štípání, rovnání, skládání a také hledání vhodného úložného prostoru jsou skvělou alternativou dřevěné brikety, které vám slibují jednoduchý a efektivní styl topení.