Výhřevnost paliva - vyberte si to správné palivo

Otázka topení je aktuální téměř pro každého z nás. Zkoušeli jste si někdy vytvořit rodinný rozpočet a zjistit, za co nejvíc utrácíte? Právě topení a platba za energie patří k nejvyšším položkám. Zaměřte se na výhřevnost paliv a zvolte nejekonomičtější způsob, jak topit.

Proč se zajímat o výhřevnost paliva?

Hlavním účelem topení je vytopit dům a následné teplo v něm udržet. Právě vysoká výhřevnost dřeva, případně dřevěných briket vám zajistí dlouhotrvající teplo, které vám může například ráno zpříjemnit vstávání. Kdo by nechtěl ráno vstávat do vyhřátého domu, aniž by musel v noci přikládat a řešit topení. Výběrem paliv s vyšší výhřevností prodloužíte nejen dobu, kdy si užíváte vyhřátý dům, ale také je to doba, kdy se nemusíte o kamna ani o krb vůbec starat.

Co je to výhřevnost paliv

Mohli jste se setkat i s tabulkami výhřevnosti dřeva, nebo celkově s tabulkou výhřevnosti paliv. Ty většinou udávají kolik tepla nebo také energie získáte úplným spálením vámi vybraného paliva. Na základě toho si můžete spočítat, kolik paliva potřebujete k vytopení svého domu.

Co výhřevnost ovlivňuje

Výhřevnost ovlivňuje řada faktorů. Nejedná se jen o konkrétní typ paliva, ale také o vlhkost paliva, skladování a kvalita zpracování. Proto si vždy vybírejte kvalitního a ověřeného prodejce paliv, na kterého se můžete opravdu spolehnout a na topení co nejvíce ušetřit.

Vlastnosti paliv

V případě výhřevnosti dřeva, briket, pelet, ale také například hnědého uhlí určitě víte, že konkrétní vlastnosti paliv jsou různé. Neexistuje však univerzální číslo, které by platilo pro všechny druhy dřeva, pro všechny druhy dřevěných briket nebo všechny druhy pelet. Vždy je nutné zohlednit také účinnost kotle, obsah vody v palivu a mimo jiné i místo těžby, týkající se hlavně těžby uhlí.

Výhřevnost palivového dřeva

U palivového dřeva je základním parametrem, který výhřevnost nejvíce ovlivňuje, vlhkost. Zapamatujte si jednoduchou radu – čím je palivové dřevo sušší, tím vyšší má výhřevnost. Ideálním palivem je tak suché palivové dřevo, a to s komfortní dopravou až k vašim nohám. Věděli jste, že čerstvé dřevo se doporučuje nechat proschnout alespoň dva roky?

Tvrdé dřevo

Mezi tvrdé dřevo patří dub, buk, habr, ale také ovocné stromy jako třešeň, jabloň nebo švestka a hrušeň. Tvrdé palivové dřevo poznáte také podle toho, že hoří kratším plamenem, ale pyšní se vyšší výhřevností.

Měkké dřevo

Do kategorie měkkého dřeva se řadí smrk, borovice, ale také jedle. Z listnatých stromů pak vrba, topol, lípa nebo olše. Na topení se často používá měkké jehličnaté dřevo, ovšem pouze na topení ve zplynovacích kotlích. Měkké dřevo se rozhodně nehodí do otevřeného krbu, a to hlavně kvůli vyššímu obsahu smůly, kdy toto dřevo praská.

Při výběru palivového dřeva je dobré zaměřit se také na konkrétní druh dřeva. Nejvyšší výhřevnost má například habr, skvělou výhřevnost buk i dub, vysokou výhřevností se pyšní i bříza a smrk. Menší výhřevnost má topol, borovice a modřín.

  Nabídka palivového dřeva  

Výhřevnost uhlí

I v dnešní době můžete topit hnědým nebo černým uhlím. V ideálním případě si vyberte pytlované uhlí, které je ideální pro komfortní uskladnění a jednodušší manipulaci. U hnědého uhlí můžete počítat s nižší výhřevností oproti černému uhlí.

  Nabídka pytlovaného uhlí  

Výhřevnost dřevěných briket

Pro snadné a rychlé topení jsou nejlepší dřevěné brikety. Oceníte nejen jednoduchou manipulaci s briketami, ale také jejich vysokou výhřevnost. Můžete si zvolit dřevěné brikety ve válcovém tvaru. Topení vám ulehčí také noční brikety pro komfortní topení přes noc. Při výběru dřevěných briket je důležité opět dbát na kvalitní zpracování, a to bez chemických příměsí, lepidel a jiných nečistot. Dřevěné brikety mají obsahovat pouze stromovou kůru a čisté dřevo. Jsou vhodné do všech kotlů, kamen i krbů, které jsou určeny pro spalování dřeva.

  Nabídka dřevěných briket  

Výhřevnost dřevěných pelet

Topit v krbu můžete nejen dřevem a briketami, ale vyzkoušejte také pelety do krbu. Jedná se o optimální palivo s vysokou výhřevností. Dřevěné pelety se nejčastěji vyrábí ze smrkového dřeva, která obsahuje zbytky kůry. Používají se v domácích automatických kotlích a kamnech, které jsou určené pro pelety.

  Nabídka dřevěných pelet  

Výhřevnost rašelinových briket

Skvělým způsobem, jak ušetřit za topení je použití rašelinových briket. Ty se pyšní nejen pomalým a rovnoměrným hořením, ale také dlouhou výhřevností. Rašelinové brikety jsou vyrobeny z kvalitní rašeliny, která je lisována a tvarována do briket. Jedná se o ekologické topivo, vhodné pro topení v krbu, kamnech, ale také je možné i použití do kotlů.

  Nabídka rašelinových briket  

Na závěr přikládáme přehled výhřevnosti našich nabízených paliv

Druh paliva Obsah vody (%) Výhřevnost (MJ/kg) Vhodné pro
Palivové dřevo tvrdé max. 15 min. 15 Klasické kotle, krby a kamna
Dřevěné pelety max. 10 min. 16,5 Automatické / poloautomatické kotle
Dřevěné brikety max. 10 min. 17,3 Klasické kotle, krby a kamna
Rašelinové brikety max. 20 min. 17 Klasické kotle, krby a kamna
Hnědé uhlí (20 - 40 mm) max. 30 min. 17,6 Klasické kotle, krby a kamna
Hnědé uhlí (10 - 25 mm) max. 30 min. 17,6 Automatické / poloautomatické kotle
Černé uhlí (8 - 25 mm) max. 10 min. 26,6 Automatické / poloautomatické kotle
Uhelné brikety max. 19 min. 19 Klasické kotle, krby a kamna