Tipy a rady, jak správně topit v krbových kamnech

Chcete ušetřit za energie a užívat si nejen teplo domova, ale s ním i příjemnou atmosféru? Pořiďte si krbová kamna a naučte se, jak v nich správně topit. Poradíme vám, jak topit briketami, peletami, ale i palivovým dřevem. Užijte si zimu s minimem starostí.

První zatápění

Pokud jste dřív topili jen plynem nebo elektřinou, mohlo se stát, že jste první pořádné zatápění odkládali co nejdéle. Ať už jste si dali teplé ponožky nebo dvě vrstvy teplého oblečení, určitě to nebylo nic příjemného. Díky topením v krbových kamnech si doma vytvoříte příjemnou atmosféru a úplně jiné teplo, než získáte klasickým topením.

Máte-li nová krbová kamna je velmi důležité první zatopení. Kamna jsou většinou natřena 

speciální barvou, která se při topení vytvrzuje. Nelekejte se tak na začátku namodralého dýmu ani zvláštního zápachu. Netopte pomocí novin, ale rozdělejte oheň v kamnech pomocí menších kousků tvrdého palivového dřeva a použijte i podpalovač. 

Připravte se na topení

Mezi prvními kroky by určitě měla být také příprava na topení, ať už se jedná o samotnou přípravu krbových kamen nebo krbu. Stejně tak byste před zimou měli myslet na to, abyste měli dostatek palivového dřeva, případně briket a smrkových pelet na topení. Je dobré mít i místo, kde můžete uskladnit palivové dřevo ke schnutí.

Co se týká samotné přípravy krbových kamen, tak nejdříve otevřete všechny přívody vzduchu. Následně otevřete také kouřovou klapku. Krbová kamna by měla být čistá, pokud v nich najdete zbylý popel, vymeťte jej z kamen a použijte například jako hnojivo na zahradě.

Jak správně topit v krbových kamnech

Možná si pamatujete, jak jste dřív rozdělávali oheň venku. Většinou se na zmačkané noviny naskládaly třísky a na ně větší kusy dřeva, poté se oheň zapaloval zespodu nahoru. V současné době se doporučuje topit opačným směrem, tedy od shora dolů. 

Zkuste tento rychlý a efektivní způsob i vy. Nejdříve dejte do krbových kamen palivové dřevo, ideálně silnější polena. Může se jednat o dřevo z buku, dubu i jasanu. Dodržte takové množství dřeva, jaké je doporučeno pro vaše konkrétní kamna. Přidejte podpalovač, ať už se jedná o dřevitou vlnu nebo třeba nasekané menší třísky. Poté zapalte a už po pár minutách se můžete těšit na příjemné teplo.

U přikládání do krbových kamen, přiložte až budou v kamnech jen žhavé uhlíky. Pokud byste přikládali do již hořícího ohně a otevřeli kamna, zbytečně se vám do místnosti dostane množství kouře.

Jak správně topit v krbových kamnech

Topení briketami

Ideálním způsobem, jak topit v krbových kamnech i krbu jsou také dřevěné brikety. Jedná se o směs pilin z tvrdého a měkkého dřeva. Je možné s nimi topit celodenně. Při topení s dřevěnými briketami oceníte minimální nároky na skladování a jednoduchou manipulaci. 

Vyzkoušet můžete i topení pomocí rašelinových briket nebo uhelných briket. Jedná se o ideální variantu nejen pro denní, ale i pro noční topení. Rašelinové brikety jsou vhodné pro kamna na tuhá paliva, je tedy dobré zjistit si, co přesně je vhodné pro vaše topení.

Topení peletami

Jedná se o nízkonákladové palivo, se kterým výrazně ušetříte. Dřevěné pelety se vyznačují vysokou výhřevností a přiměřenou popelnatostí. Oceníte snadnou manipulaci s peletami, stejně jako bezproblémové skladování. Pelety se používají nejčastěji v kotlích a kamnech, která jsou k tomu určená. 

Topení palivovým dřevem

Při výběru dřeva do krbu nebo krbových kamen se vždy zajímejte o to, zda je dřevo měkké nebo tvrdé, a také suché nebo mokré. Mokré dřevo potřebuje vyschnout, a to minimálně rok až dva. Některé typy dřeva schnou dokonce i tři roky. Suché palivové dřevo je vhodné ihned k topení v krbových kamnech nebo v krbu.

U tvrdého dřeva si vybírejte dub, buk, jasan nebo dřevo z ovocným stromků. Nejenže tento typ dřeva hoří pomaleji a má vyšší výhřevnost, ale zároveň tak nezanáší krbová kamna ani komín. Pro topení se hodí i středně tvrdé dřevo, například z kaštanu, lísky nebo břízy.

Co s popelem

Pokud chcete krbovými kamny topit celou sezónu, počítejte s množství popela. Ať už topíte pomocí palivového dříví nebo briket či pelet, popel můžete využít jako hnojivo. Hnojit můžete květiny doma i na zahradě, stejně tak je možné přidat popel na zahradní kompost. Popel se hodí také do záhonů, obzvlášť pokud vás trápí jílovitá půda. 

Nemáte-li možnost využít popel na zahradě, nechte jej pořádně vychladnout, a poté jej vyhoďte do směsného odpadu. 

Jak krbová kamna a krb udržovat

Údržba krbových kamen a krbu nemusí být nic těžkého. Vždy pečlivě vybírejte, co do kamen vkládáte. Vyhněte se plastům, povoskovanému nebo lesklému papíru a také do ohně nepatří ani lakované dřevo. Obecně se doporučuje nechat si alespoň jednou za rok, tedy za topnou sezónu kamna a krb zkontrolovat. V některých případech je nutná oprava komínu a jeho čištění. Jen díky tomu se vyhnete problémům se zatápěním, zanášení kamen a krbu, případně hrozícímu nebezpeční z požáru. Využijte služeb firmy, zajišťující výškové práce a nechte si komín vyčistit nebo opravit co nejdříve. Je dobré také nechat vyčistit i vnitřní část kamen, sklo se snažte umývat alespoň jednou až dvakrát za měsíc.