Rašelina - co je to, jak vzniká a jaké má využití?

Dotýká se zvyšování cen za energie i vašeho rodinného rozpočtu? Zaměřte se na správný výběr ekonomického a finančně dostupného paliva. Vyzkoušejte rašelinové brikety a ušetřete za energie.

Co je to rašelina

O rašelině jste mohli slyšet už v minulosti. Jako palivo pro topení se používala dokonce už ve starověku. Rašelinu si můžete představit jako organickou hmotu, která vzniká v kyselém prostředí, například v bažinách a podobných mokrých a vlhkých oblastech. Součástí této hmoty jsou zbytky rostlinného i živočišného materiálu, a to bez přístupu vzduchu. Rašelina je dokonce považována za nejmladší formu uhlí a rašeliniště jsou pozůstatky doby ledové. Překvapí vás, že i když je topení pomocí rašeliny doménou severských zemí, mnoho rašelinišť se nachází i na našem území? Konkrétně například v Jižních Čechách a na Šumavě.

Jak vzniká rašelina

Tato organická hmota vzniká postupným rozkladem stromů, keřů, rostlin a dalšího rostlinného materiálu. Součástí rašeliny jsou však také části živočišného materiálu, kam patří zbytky hmyzu a dalších živočichů. V rašelině byste při bližším zkoumání našli i různé druhy hub.

Využití rašeliny

Velkou výhodou rašeliny je schopnost vázat vodu. Právě kvůli těmto vlastnostem bývá často součástí zahradnických substrátů s nízkým pH. Určitě jste se setkali s rostlinami, keři a stromy, které jsou určeny právě pro výsadbu do této organické hmoty. Mezi nimi například borůvky, brusinky nebo třeba hortenzie. 

Své uplatnění najde rašelina i při mulčování. Její využití je široké a je možné ji použít také ve stavebnictví a dalších odvětví průmyslu.

Setkat se však s rašelinovu můžete i při lázeňských procedurách. Rašelina bývá často používána k zábalům, které mají za úkol zbavit vás bolesti zad a pohybového aparátu. Dokáže ulevit také při bolesti kloubů a kostí. Funguje navíc pro omlazení pleti a odvodnění těla. Po rašelinovém zábalu budete překvapeni rychlým úbytkem centimetrů, a to po obvodech celého těla.

Rašelina jako palivo

Velkým tématem, které se týká rašeliny je její použití jako palivo. Už v minulosti sloužila rašelina k topení. Touto organickou hmotou se topilo nejen po celém světě, kde docházelo k těžbě, ale konkrétně i na našem území. V současné době se rašelina těží převážně v severských státech a u nás se rozšiřuje moderní a jednoduchý způsob topení za pomoci rašelinových briket.

Rašelinové brikety

Rašelinové brikety se vyrábějí lisováním do požadovaného tvaru. Tomu předchází mechanické vysušení rašeliny a slisování pod vysokým tlakem. Jedná se o ekologický proces, jehož součástí nejsou žádná lepidla, pojiva ani chemické příměsi. Tyto brikety se hodí nejen jako palivo do krbů, krbových a kachlových kamen, ale také do kotlů a kamen, které jsou určené na uhlí a dřevo.

RVF-rašelinové-brikety-pyro

Jak topit pomocí briket

Pokud máte zkušenost s topením pomocí dřevěných briket, topení rašelinovými briketami není složité ani náročnější. Nejdříve si založte pomocí třísek a vhodně zvoleného podpalovače oheň, jak jste zvyklí. Nechte plný přívod vzduchu a počkejte, až se oheň rozhoří. Následně uzavřete přívod vzduchu do krbu nebo kamen a přidejte rašelinové brikety. Brikety se hodí k celodennímu vytápění. Počítejte s tím, že nejdříve budou brikety hořet, následně delší dobu žhnout a vydávat teplo po řadu hodin.

Výhody rašelinových briket

Mezi největší výhody patří vysoká výhřevnost, velmi dlouhá doba žhnutí a také skladnost. Rašelinové brikety jsou skladnější než dřevo a navíc je možné jejich skladování i pod venkovní stříškou nebo napůl otevřeným venkovním přístřeškem. U těchto briket oceníte také to, že rašelinové brikety EXTRA Heat, nezanáší komín dehtem, nemusíte se tak bát, nutnosti opakovaného čištění komína.

Topením pomocí rašelinových briket

  • ušetříte peníze z rodinného rozpočtu
  • získáte příjemné teplo
  • můžete topit po celou zimu
  • nezanášíte kotel, kamna ani komín
  • jednoduše a rychle zatopíte
  • využijte je i k nočnímu vytápění

Zapomeňte na pracné shánění palivového dřeva, které musíte nejen skládat do dřevníku, ale také jej často musíte sekat a řezat na vhodnou velikost. Ušetřete svůj čas, energii i peníze použitím rašelinových briket, vybrat si můžete množství, díky kterému pro vás zima bude příjemným a pohodovým obdobím. Vybrat si můžete z řady praktických balení rašelinové brikety 767 kg nebo brikety 1150 kg podle Vaší spotřeby. Využijte brikety klidně i pro topení ve své firmě. Tyto brikety se hodí pro celodenní topení a oceníte je i pro noční provoz.