Jak vybrat účinný zimní posyp, který je šetrný k přírodě

Co si představíte, když se řekne zima? Málokoho napadnou romantické krajinky pod sněhem, horké kakao a rodinná pohodu u krbu. Většina z nás si představí nečekaného sněhové nadělení, rozbředlý sníh na cestách, nebezpečné náledí a komplikace s dopravou i chůzí. Máme pro vás řešení - poradíme vám, jak vybrat účinný zimní posyp.

Užijte si zimu v přírodě nebo na cestách a spolehněte se na účinný posyp. I když každý rok vzniká nespočet vtipů o nečekaném sněhu a silničářích, kteří opět nestihli vyjet včas, buďte vy letos připraveni na náledí.

Čím sypat

Existuje hned několik možností, čím můžete posypat příjezdovou cestu k vašemu domu, ale také chodníky a silnici před domem. Mezi posypový materiál patří posypová sůl, posypový štěrk nebo posypový písek. Dokonce se můžete setkat i s pilinami nebo popelem.

Vyberte si posypovou sůl

Pokud se chcete rychle a účinně zbavit náledí vyberte si posypovou sůl. Ta s sebou přináší bezesporu nejvíc výhod. Mezi ně patří jednoduché skladování, ať už zvolíte nádobu na zimní posyp, umístěnou před domem nebo v garáži.

736_rvf-posypova-sul-20-kg

Jak funguje posypová sůl

Posypová sůl obsahuje kamennou sůl, jinak řečeno také chlorid sodný. Je možné ji využít v teplotách, které sahají až k -10 stupňům Celsia. Pokud se u vás ještě víc ochladí a teplota spadne až -15 až -20 stupňům Celsia, je nutné použít posypový materiál s obsahem chloridu vápenatého.

Před posypem

Pokud se chcete dokonale zbavit sněhu před domem, případně na příjezdové cestě, vždy začněte tím, že mechanicky odstraníte sníh. Můžete použít smeták, metlu, ale také lopatu na sníh. Pro velké prostory vám skvěle poslouží sněžná fréza nebo pluh. Po odhrnutí sněhu je vhodná doba pro posyp.

Správné dávkování

Posypovou sůl dávkujte vždy podle aktuální sněhové situace. Pokud sněží zatím málo a netvoří se silné náledí, bude vám stačit pouhých 10 až 15 gramů soli na metr čtvereční. Při zhoršeném počasí a intenzivnějším sněžení a namrznutí použijte 20 až 25 gramů soli. 

Na co si dát pozor

  • Pokud používáte sůl v okolí svého domu, na chodnících i u příjezdové cesty, počítejte s tím, že byste měli ošetřit packy svým domácím mazlíčkům. Vždy je preventivně omyjte a klidně namažte mastnějším krémem. Zabráníte tak nepříjemnému popraskání pacek. 
  • Pozor si dejte také u svého automobilu. Abyste se vyhnuli nechtěné korozi, parkujte auto ideálně v garáži, která je alespoň mírně vytápěná, aby se sníh, led i nános soli z posolených silnic roztopil. 
  • Posypovou sůl nikdy nesypte ani společně se sněhem nehrňte na rostliny, keře a stromy. Sůl by mohla způsobit odumírání listů a usychání rostlin.

Další alternativy

Pokud byste chtěli vyzkoušet další alternativy, kam patří například použití štěrku nebo posypového písku, poradíme vám, na co si dát pozor.

Písek a štěrk se hodí pro menší námrazu, kdy není náledí tak silné a teploty nejsou tak nízko pod bodem mrazu. Myslete také na to, že písek a štěrk nepříjemně zanáší kanalizace.

Plánujete-li využít popel jako posypový materiál, mělo by se vždy jednat o popel z čistého a chemicky nedotčeného dřeva a dalších druhů paliv.

K posypu můžete vyzkoušet také expandovaný jíl a podobné posypy na bázi drceného kameniva. Tento posyp neobsahuje ani sůl ani chemické látky, je tedy velmi šetrný k přírodě. Oceníte dlouhou výdrž na povrchu a delší funkčnost. Dá se použít i opakovaně, zamést a uschovat. Případně je možné jej přihrnout k záhonům a zkypřit s ním půdu.